کد خبر : 18287
تاریخ انتشار : چهارشنبه 15 مرداد 1399 - 4:03
-

مشکلات مالی صدای توزیع‌کنندگان مطبوعات را درآورد/ حمایت از “موزّعان” کمترین انتظار است

مشکلات مالی صدای توزیع‌کنندگان مطبوعات را درآورد/ حمایت از “موزّعان” کمترین انتظار است

گروه استان‌ها- توزیع‌کنندگان مطبوعات در استان خوزستان از نداشتن بیمه و حقوق کافی رنج می‌برند و بر این اساس خواستار حمایت خانه مطبوعات و اداره‌کل ارشاد از این صنف هستند. به گزارش شبکه خبری خوزستان، یکی از زنجیره‌های اصلی در شبکه مطبوعات کشور، شبکه توزیع مطبوعات و نشریات است. این شبکه به عنوان حلقه اتصال

گروه استان‌ها- توزیع‌کنندگان مطبوعات در استان خوزستان از نداشتن بیمه و حقوق کافی رنج می‌برند و بر این اساس خواستار حمایت خانه مطبوعات و اداره‌کل ارشاد از این صنف هستند.
به گزارش شبکه خبری خوزستان، یکی از زنجیره‌های اصلی در شبکه مطبوعات کشور، شبکه توزیع مطبوعات و نشریات است. این شبکه به عنوان حلقه اتصال رسانه و مردم بوده و اگر این شبکه نباشد مجموعه فعالیت‌های مطبوعات چاپی کشور به سرانجام نمی‌رسد.

مجموعه‌های فعال و پرتلاش که هیچ گاه در سر و صدا و هیاهوی رسانه‌ها دیده نمی‌شوند. با اینکه نقش مهم و خطیری داشته و تاریخی به بلندای عمر مطبوعات کشور دارند. به شکلی می‌توان گفت نام نشریات با توزیع عجین و وابستگی تنگاتنگی دارد.

این دشواری وقتی با شرایط خوزستان همراه می‌شود شرایط غیرقابل تحمل و باورناپذیر را ایجاد می‌کند. یک توزیع‌کننده نشریه باید در طول هفته و بدون تعطیلی و استراحت و در هر نوع شرایط آب و هوایی از باران و شرجی تا گرمای بالای ۶۰ درجه تا شیوع کرونا صبح زود به فرودگاه اهواز رفته و نشریات کشوری را تحویل و در کل خوزستان بین ادارات و کیوسک داران توزیع کند.

قشری زحمت‌کش و مهم که با کمترین حقوق، بیشترین خدمات را ارائه می‌دهند و بی‌انصافی است اگر این زنجیره مهم و شریان حیاتی را نادیده بگیریم. نداشتن صدای بلند و ندادن تریبون صاحبان رسانه به این صنف سبب شده در زیر پونز نگاه مسئولان دولتی و رسانه‌ها به زیست خود ادامه دهند. هفته خبرنگار بهانه‌ای شد که هم‌صحبت این صنف همیشه در صحنه و گمنام شویم.
حبیب باسردوئی از پیشکسوتان حوزه توزیع نشریات استان بوده و جزء معدود افرادی است که در این صنف به مقام بازنشستگی رسیده است. وی درباره نحوه ورود به این حوزه گفت: بیش از ۳۷ سال سابقه دارم و با توزیع روزنامه‌های اطلاعات و کیهان شروع کردم. در این دوره فعالیت کمتر روزنامه کشور و محلی است که تنش به تنم نخورده باشد و توزیع نکرده باشم.

در مسیر توزیع نشریات هم دست و هم پایم بر اثر تصادف شکست

وی افزود: این کار سختی و دشواری زیادی دارد و در این راه خودم چندبار تصادف کرده و دست و پایم شکسته است. خدا شاهد است با دست شکسته اجازه ندادم نشریه روی زمین بماند. بسیاری از همکاران ما با کمترین حقوق فعالیت می‌کنند و در این راه دچار مشکلات زیادی هستند. مثلا مرحوم میان‌آبی موزّع روزنامه روزان چند سال پیش در مسیر فرودگاه و در راه خدمت تصادف و فوت کردند و البته به نظرم شهید خدمت هستند.

این توزیع کننده با سابقه خوزستانی ادامه داد: عشق و علاقه ما را سرپا نگه داشته است وگرنه نسبت به ما خیلی بی‎مهری می شود و رسانه ها حاضر نیستند ما را جز خود بدانند و همکاران ما در مظلومیت تمام فعالیت می‌کنند.

وی بیان داشت: جالب اینجاست بسیاری از افرادی که اکنون در راس مطبوعات استان هستند با توزیع وارد مطبوعات شدند. خیلی‌ها را من یادم است که با چه سختی نشریه توزیع می‌کردند و اکنون نسبت به این صنف کم لطفی می‌کنند.

شروع کار توزیع نشریات از ۵ صبح شروع می‌شود؛ بدون تعطیلی

باسردوئی بیان داشت: برای اینکه بتوانیم تمام نشریات و روزنامه‌ها را قبل از ظهر به دست مردم و ادارات برسانیم یک تیم توزیع تشکیل داده و هر روز صبح ساعت ۵ به فرودگاه می رویم و سپس هر یک به منطقه‌ای از اهواز برای توزیع حرکت می‌کنیم. در دوره ای من بیش از ۹۰ روزنامه کشوری را توزیع می کردم.

وی گفت: در سال‌های پیشین که بازار روزنامه‌ها سکه بود و هنوز فضای مجازی اینقدر توسعه نیافته بود، گاهی تا یک نصف شب روزنامه کیهان را توزیع می‌کردیم و بالاخره پس از ساعت ها حضور در ترافیک و کلافه از بوق ماشین‌ها به خانه می‌رفتیم و همیشه خانواده ها اذیت بودند.

باسردوئی اظهار داشت: شرایط توزیع کنندگان مناسب نیست و قادر به پرداخت حقوق زیرمجموعه خود نیستند و امیدواریم صاحبان رسانه به فکر این افراد باشند. حتی در شرایط کرونا بسیاری از توزیع کنندگان دچار کرونا شدند ولی اجازه ندادند با وجود قرنطینه شهر و بسته بودن راه‌های اصلی شهر روزنامه ها بلاتکلیف بمانند.

این توزیع‌کننده با گلایه از نداشتن بیمه بیان داشت: مالکان رسانه به فکر این افراد باشند و حقوق این افراد را حداقل با تورم افزایش دهند. ما کمترین حقوق را دریافت کرده و بخش عمده آن را هم باید هزینه بنزین برای تردد و توزیع نشریه دهیم.

وی با اشاره به استهلاک ماشین و هزینه آن گفت: در دوره احمدی نژاد که بنزین سهمیه بندی شد، اداره ارشاد به توزیع کنندگان ماهانه سهمیه بنزین می‌داد ولی در این دوره اخیر هیچ سهمیه‌ای برای توزیع کنندکان در نظر گرفته نشده است.

پلیس راهور ماشین‌های توزیع خوزستان را ماشین خدماتی تلقی کند

باسردوئی بیان داشت: یکی از مشکلات عمده ما؛ عدم شناسایی ماشین‌های توزیع کننده به عنوان ماشین خدماتی از سوی پلیس راهور است. ما باید نشریه را با سرعت از فرودگاه تحویل و قبل از ۹صبح بین ادارات وکیوسک‌ها توزیع کنیم. بسیاری از این ادارات و کیوسک‌ها وسط شهر و جایی هستند که جای پارک برای ماشین وجود ندارد و ما باید یا در این شرایط گرما کلی روزنامه به دست پیاده برویم که به کیوسک‌ها برسیم.

وی گفت: در سالهای قبل راهور پلیس؛ ماشین‌های توزیع کننده نشریات که تعداد آنها کمتر از انگشتان دست است جریمه نمی‌کرد ولی الان ما برای چند دقیقه که می‌خواهیم ماشین را متوقف و روزنامه را به کیوسک دهیم، جریمه سنگین می‌شویم. به طوری که یکی از همکاران ما در عرض یک ماه بیش از دومیلیون تومان جریمه شد. در حالی که حقوق این بنده خدا کمتر از این میزان است.

این توزیع کننده بیان داشت: اداره ارشاد و خانه مطبوعات لازم است پلاک خودروهای توزیع کننده را به پلیس معرفی تا از سوی دوربین‌ها جریمه نشوند. واقعا بدون ماشین نمی‌شود توزیع کرد و روزنامه‌ها پاره و خیس عرق می‌شوند.

وی ادامه داد: اگر سیستم توزیع متحول و ابتکار به خرج دهد و روزنامه ها را به شیوه های ابتکاری به دست مردم برساند، مطمئن باشید میزان سرانه مطالعه نشریات افزایش پیدا می‌کند. هر چند از آن طرف نیز نیاز به غنای بیشتر مطبوعات داریم.

فردای مراسم ازدواج به سر کار توزیع برگشتم

در ادامه نشست محمد مجدم دیگر موزع خوزستانی که از ۱۴ سالگی وارد این حرفه شده و اکنون بیش از ۲۲ سال سابقه توزیع نشریات دارد، به مشکلات این حرفه پرداخت. مجدمی که فردای ازدواج خود نیز به عشق نشریات به سرکار برگشته و تمام جوانی و عشق خود را فدای نشریات کرده است.

وی ادامه داد: از سال ۷۸ با روزنامه مشارکت وارد این فضا شدم و پس از تعطیلی این روزنامه در هفته نامه صبح کارون شروع به کار کردم که اکنون سال‌هاست این هفته نامه روزنامه شده است.
نشریات را برای اولین بار در استان در تقاطع ها و جایگاه های سوخت توزیع کردیم

مجدم بیان داشت: یکی از روزنامه های محلی که در آن دوران فعال بود، روزنامه همسایه ها بود که برای توزیع آن نشریه که یکی از نشریات پرتیراژ و پر سروصدای کشور بود، ابتکارات زیادی را به خرج می‌دادیم. مثال برای اولین بار به پیشنهاد خانم مجدم در سر تقاطع‌های اصلی اهواز و بین ماشین‎ها به توزیع پرداختیم. با این ابتکارات توانستیم تیراژ فروش روزنامه را به یکباره از ۷ هزار شماره در روز به ۱۴ هزار نسخه برسانیم.

وی گفت: پس از تعطیلی نشریه همسایه ها، در روزنامه روزان و عصر و صبح کارون مشغول شدیم و به پیشنهاد خانم مجدم در سوپرمارکت‌ها و جایگاه‌های سوخت، نشریه را توزیع کردیم که توانستیم رونق خوبی به این نشریات دهیم.

این موزع با سابقه خوزستانی در باره دشواری‌های این حرفه بیان داشت: مثلا در سال‌های پیشین روزنامه‌های محلی که در اهواز چاپ می شدند، تا صبح در چاپخانه می ماندیم و روزنامه ها را تا می زدیم. بعد صبح زود به کیوسک‌ها می رساندیم. یادم است در دوره ای روزنامه صبح کارون را که ۲ هزار نسخه تیراژ داشت با دست تا و جمع می‌کردیم.

وی ادامه داد: ۷ صبح روزنامه را تحویل و تا ۹ صبح تا می‌زدیم و قبل از ۱۲ در همه کیوسک‌ها و ادارات توزیع و به شهرستان‌ها ارسال می‌کردیم.

مشکل بیمه توزیع کنندگان نیاز به همکاری مسئولان و صاحبان رسانه دارد

نماینده توزیع کنندگان نشریه در خوزستان گفت: ما در توزیع چند نشریه همکاری داریم و هیچ یک از این صاحبان رسانه حاضر نیستند ما را بیمه کنند و ما خودمان هزینه بیمه را پرداخت می کنیم. از طرفی جزو مشاغل سخت حساب نمی شویم.

ما جز اصلی خانه مطبوعات هستیم

وی با انتقاد از نحوه تعامل خانه مطبوعات با این قشر، اظهار داشت: توزیع حلقه اصلی رسانه است و برخی از اهالی و مسئولان خانه مطبوعات که از توزیع شروع کردند اکنون حاضر به پذیرش این قشر نیستند و به شکل ناپسندی اصرار دارند که این افراد باید زیر مجموعه اتحادیه کیوسک داران قرار گیرند که هم ناراحت کننده و هم دردآور است.

نداشتن سرپناه در فرودگاه

وی به مساله محل توزیع نشریات در فرودگاه شهید سلیمانی اهواز، اشاره و بیان داشت: در این همه سال که نشریات را از فرودگاه آورده و در سطح استان توزیع می‌کردیم با معضلی بنام “سرپناه” روبرو بودیم. توزیع‌کنندگان مجبور بودند در سرما و گرما و باران بدون امکانات نشریات را در فرودگاه تحویل و توزیع کنند.

مجدم گفت: گاهی پیش می‌آمد برای آنکه نشریات خیس نشوند خودمان را روی نشریات قرار می‌دادیم. در این سالها پیگیری‌های خوبی صورت گرفت و با جابجایی که در مدیریت فرودگاه ها صورت گرفته امیدها بیشتر شده و مدیر جدید قول‌های مساعدی دادند که جای تشکر دارد.

این توزیع کننده اظهار داشت: با دستور جناب رزاز مدیر امور فرودگاه‌ها قرار شده است یک سرپناه مسقف برای توزیع کنندگان در نظر گرفته شود. در این زمینه و مساله کرونا مسئولان ارشاد اهواز بویژه خانم بحیرایی و جناب جمشیدی پیگیری‌های خوبی داشتند که جای تشکر دارد.

وی همچنین به مساله هزینه ارسال بسته‌های پستی اشاره و گفت: برای ارسال نشریات به شهرستان‌ها مجبور هستیم خودمان اقدام کنیم زیرا پست هم یک روز با تاخیر می برد و هم هزینه بالای می‌گیرد و انتظار است پست این مرسوله ها را مرسوله فرهنگی تلقی کند.

از دوران دبستان در توزیع نشریات حضور داشتم

علی شبوطی دیگر موزع اهوازی که در این صنف تازه کار محسوب می شود، گفت: ۴ سال است وارد این حرفه شده است. پدر و برادرهای من نیز در این حوزه فعال هستند.

از سالهای پیش و زمانی که سال چهارم دبستان بودم، وقتی مدارس تعطیل می‌شد به همراه پدرم نشریات را توزیع می‌کردم.

شبوطی بیان داشت: پدرم موزع بازنشسته روزنامه کیهان است و برادرم نیز بیش از ۱۴ سال سابقه توزیع نشریه را دارد. خانواده ما با سختی این حرفه غریبه نیست و ما با دوری و صبح بیدار شدن‌های پدر برای رفتن به توزیع شدیم.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.