بیش از ۷۵ اثر تاریخی خوزستان در همایش میراث صنعتی ثبت ملی شد
بیش از ۷۵ اثر تاریخی خوزستان در همایش میراث صنعتی ثبت ملی شد مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان گفت: در نخستین همایش ملی ثبت میراث صنعتی کشور که در ماهشهر برگزار شد، بیش از ۷۵ اثر از خوزستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. به گزارش شبکه خبری خوزستان ، سیدحکمتاله
بیش از ۷۵ اثر تاریخی خوزستان در همایش میراث صنعتی ثبت ملی شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان گفت: در نخستین همایش ملی ثبت میراث صنعتی کشور که در ماهشهر برگزار شد، بیش از ۷۵ اثر از خوزستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
به گزارش شبکه خبری خوزستان ، سیدحکمتاله موسوی امروز چهارشنبه ۲۰ آذرماه ۹۸ با اشاره به برگزاری اولین همایش ثبت آثار صنعتی کشور در استان خوزستان و شهرستان بندر ماهشهر اظهار داشت: هدف این همایش بررسی پروندههای ثبتی آثار تاریخی با محوریت آثار تاریخی صنعتی بود.
او با بیان اینکه در این همایش از استان خوزستان بالغ بر ۱۳۰ پرونده ثبتی ارائه شد که که نیمی از آنها پروندههای مربوط به آثار صنعتی و مابقی غیرصنعتی بودند افزود: آثار صنعتی ارائهشده از سوی خوزستان، عمدتاً در حوزه راهآهن شامل ایستگاهها، پلها، تونلها و مجموعههای مرتبط بودند که نیاز بود به ثبت برسند تا به تبع آن تعیین محدوده و ضوابط شوند؛ چراکه این موضوع زمینهساز ثبت جهانی راهآهن سراسری جمهوری اسلامی را در یونسکو فرآهم میآورد.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان تصریح کرد: پروندههای ارائه شده از سوی استان خوزستان از شهرستانهایی همچون ماهشهر، اهواز، اندیمشک، دزفول، خرمشهر و هفتکل بودند؛ درحالی که حدود ۱۱۵ پرونده ثبتی نیز از سایر شهرهای کشور به این همایش آمد که بیشتر آنها آثار صنعتی بودند.
او در ادامه به آثار ثبت شده از استان خوزستان در این همایش اشاره کرد و گفت: ایستگاههای راهآهن “تنگپنج”، “تلهزنگ”، “شهبازان”، “مازو”، “بالارود”، “گلمحک”، “دوکوهه”، “سبزآب”، “ساختمان متروکه بعد از ایستگاه سبزآب”، “شوش”، “هفتتپه”، “میانآب”، “آهودشت”، “قلعهسحر”، “خاور”، “نظامیه قدیم”، “میاندشت قدیم”، “خسروی قدیم”، “گُرگُر قدیم”، “سربندر قدیم”، “بندرامام خمینی”، “خرمشهر” و “شهیدموسوی” همگی با یک شماره ثبت در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند.
موسوی افزود: همچنین ایستگاههای راهآهن “اهواز” و “کارون” نیز با شمارههای ثبت جداگانه ثبت ملی شدند.
او با اشاره به آثار دیگر ثبتشده از استان خوزستان بیان کرد: سولههای تشکیلاتی (دپو) ایستگاه اندیمشک و منازل سازمانی آن با یک شماره ثبت و نیز پلهای ریلی “بالارود جنوبی”، “تادی”، “تلهزنگ”، “تنگپنج”، “تونل ۴۲”، “تونلهای ۳۰ و ۳”، “تووه”، “پل جنوبی مازو”، “دمدم”، “پل دهانه جنوبی تونل۱۳”، “پل دهانه جنوبی تونل ۴۰ و ۴۱”، “پل دوم دهانه شمالی تونل ۴۷”، “پل دهانه شمالی تونل ۲۲”، پل دهانه شمالی تونل ۲۳”، “پل دهانه شمالی تونل ۲۴”، “پل دهانه شمالی تونل ۳۲”، “پل دوآب”، “پل دوم کیلومتر ۵۶۲”، “پل دوم کیلومتر ۵۶۷”، “پل سوری”، “پل سیاوش”، “پل شمالی مازو”، پل شهبازان”، “پل صالح حمید” و پل ماهور” هرکدام با شماره ثبت جداگانه در فهرست آثار ملی قرار گرفتند.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان اضافه کرد: “سد دز اندیمشک”، “سد کرخه اندیمشک”، “کارخانه جیل و جنگیه کارون”، “خانه رحیمی شوشتر”، “مهمانسرای مرکزی نیوساید اهواز”، “خانه نقشینه (ادیبالتجار) اهواز”، “مهمانسرای استانداری در اهواز”، “پل مقاومت خرمشهر” و “خانه جرج یونانی آبادان” دسته دیگری از آثار تاریخی خوزستان هستند که در همایش ملی آثار صنعتی ثبت ملی شدند.
او از “سینما آزادی”، دبیرستان رودکی”، “حمام نفت سفید”، “بردگوری دیمهدرب”، “خانه مرتضی قلیخان صمیمی” و “مسجد سرتیوکعلیا” نیز به عنوان آثار تاریخی ثبتشده از شهرستان هفتکل نام برد و افزود: از این شهرستان، “آرامگاه گنجی”، مسجد نفت سفید” و “مسجد سرتیوک سفلی” نیز به عنوان آثار واجد ارزش فرهنگی و تاریخی شناخته شدند.
موسوی با بیان اینکه آرامستان ارامنه اهواز نیز به عنوان اثر واجد ارزش فرهنگی و تاریخی شناخته شد، گفت: همچنین از شهرستان مسجد سلیمان، “پل مال کریم”، پل نفتون” و “پل دکدکو” به همراه “واحد بهرهبرداری ۹” در فرهست آثار ملی ثبت شد و “ساختمان آژیر” و “ایستگاه هواشناسی” این شهرستان نیز به عنوان آثار واجد ارزش فرهنگی و تاریخی شناخته شدند.
او درخصوص آثار ثبتشده شهرستان بندر ماهشهر در همایش پیشگفته نیز تصریح کرد: ” پل راه اهن گرگر”، “موتورخانه رازی”، “اسکله خور غزاله”، “اسکله بند”، “موتورخانه و تصفیهخانه گرگر”، “سوله دپو تعمیرات”، “ساختمان شهرداری بندرامام” و “ساختمان چهل مایلی” آثاری هستند که از شهرستان بندر ماهشهر ثبت ملی شدند؛ در حالی که “ایستکاه راهآهن مرغزار”، “پل سن”، “بند سن”،” سازه خور غزاله” ، “سازه آجری هدامه”، “بنای قدمگاه ویسی” و “بنای امامزاده حمزه” به همراه محوطههای تاریخی “بغیبغا”، “کافرون”، “یک تل دو تل” و “هورود” نیز به عنوان آثار واجد ارزش فرهنگی تاریخی این شهرستان شناخته شدند.
موسوی اظهار کرد: یکی از بزرگترین ظرفیتهای حوزه گردشگری، وجود آثار تاریخی به ویژه آثار جهانی است و این آثار ممکن است زمینهساز جذب گردشگر و توسعه پایدار گردشگری باشند و از این روز نیاز است تا با ثبت این آثار زمینه حفاظت از آنها را فرآهم کنیم.
او استان خوزستان و شهرستان ماهشهر ظرفیتهای ویزهای در جذب گردشگر دارند اضافه کرد: ماهشهر شهرستانی است که هم راههای هوایی، آبی و زمینی دارد و هم دارای ظرفیتهای غنی بندری است و تنها ضعف این شهرستان معرفی نشدن آثار تاریخی آن است که با برگزاری این همایش و ثبت آثار این شهرستان، این ضعف نیز تا حد بسیار زیادی برطرف خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان یادآوری کرد: پس از ثبت این آثار هرگونه دخل و تصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر در اصالت اثر شود ممنوع است.
نخستین همایش ملی ثبت میراث صنعتی کشور ۱۶ و ۱۷ آذر در بندر ماهشهر استان خوزستان برگزار شد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰